gallery/antet site

CE ESTE O INVENŢIE?
Invenţia este o creaţie tehnică care rezolvă o problemă practică. 

CE NU SE POATE BREVETA?
- ideile, descoperirile, teoriile ştiinţifice, metodele matematice, programele de calculator în sine, soluţiile cu caracter economic sau de organizare, diagramele, metodele de învăţământ şi instruire, regulile de joc, sistemele urbanistice, planurile şi metodele de sistematizare, fenomenele fizice în sine, reţetele culinare, realizările cu caracter estetic;
- invenţiile contrare ordinii publice şi bunelor moravuri.

 

DE CE ESTE BINE SĂ-MI BREVETEZ INVENŢIA?
Organul de specialitate al administraţiei publice centrale abilitat să elibereze brevete în România este Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) Bucureşti, aflat în subordinea directă a Guvernului. În conformitate cu prevederile Convenţiei de la Paris, la care şi România este parte semnatară, acordarea unui brevet de invenţie conferă proprietarului drepturi exclusive asupra invenţiei, orice exploatare a numitei invenţii fără aprobarea proprietarului constituind infracţiune. Un brevet oferă exclusivitate pe un anumit segment de piaţă. Posesorul unui brevet poate interzice oricărei persoane fabricarea, comercializarea, oferirea spre vânzare, folosirea, importul sau stocarea în vederea comercializării produsului ce face obiectul brevetului de invenţie.
Un alt avantaj pe care-l dobândeşte proprietarul la brevetarea unei invenţii este posibilitatea de a obţine venituri suplimentare prin acordarea de licenţe. Veniturile din licenţe pot fi utilizate pentru cercetare şi perfecţionare astfel încât, la sfârşitul vieţii produsului brevetat, să existe deja un altul nou care să-i ia locul.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ NU BREVETEZ INVENŢIA?
O invenţie nebrevetată poate fi copiată şi utilizată de către oricine. Noul proprietar poate să breveteze el invenţia, ca şi cum ar fi a sa, bucurându-se de toate avantajele ce decurg din aceasta acţiune. 

 

LA CE FOLOSESC BREVETELE?
Descrierile de invenţii oglindesc tot ce a realizat omenirea mai bun în ultimul secol. 80% din informatiile care pot fi găsite în brevete nu pot fi regăsite şi în alte surse, iar restul de 20% apar, de regulă, mai întâi în brevete, după 3-5 ani de la data înregistrării în revistele de specialitate şi abia după 5-10 ani în cărţi de specialitate. Literatura de brevete reprezintă o sursă inestimabilă de documentare pentru toţi cei interesaţi şi poate fi folosită de producători, cercetatori, organisme guvernamentale şi în scopul efectuării unor prognoze pe termen scurt şi mediu. Unele state puternic industrializate deţin un mare potenţial ştiinţific şi tehnic materializat în brevete de invenţie. Un număr redus de mari firme conduc şi controlează ramuri industriale vitale pe plan mondial, datorită obţinerii „monopolului" invenţiilor importante din domeniu. 

 

ATENŢIE!
- Însuşirea fără drept a calităţii de inventator constituie infractiune şi se sancţionează penal.
- Înainte de a exporta un produs sau o tehnologie rezultate prin aplicarea unei invenţii, este bine să solicitaţi protecţia prin brevet de invenţie în ţările în care acestea se exportă. În acest mod, ele nu pot fi copiate şi reproduse de către cumpărător şi alte persoane interesate.
- Dacă fabricaţi şi comercializaţi un produs sau o tehnologie, rezultate prin aplicarea unei invenţii brevetate în România de către o persoană fizică sau juridică din afara firmei dvs., săvârşiţi infracţiunea de contrafacere. Aceasta se pedepseşte cu amendă sau închisoare şi plata unor daune care se pot ridica la sute de milioane de lei.
Neplata taxelor anuale de menţinere în vigoare atrage după sine decăderea titularului din drepturile conferite de brevetul de invenţie.